Dolar 34,2427
Euro 37,8263
Altın 2.924,86
BİST 8.898,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 27°C
Açık
İstanbul
27°C
Açık
Cum 30°C
Cts 27°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Yüz milyonlarca yıl sonra gerçekleşti: İki galaksi böyle buluştu!

24/09/2024 10:15
6

Yüz milyonlarca yıl sonra gerçekleşti: İki galaksi böyle buluştu!

James Web Uzay Teleskobu şimdiye kadar görülmemiş nefes kesici bir anı görüntüledi. NASA öncülüğünde ve ESA ile CSA’nın desteğiyle geliştirilen uzay teleskobu yüz milyonlarca yıl süren devasa bir çarpışma sonucu iki galaksinin birleşmesini ortaya çıkardı.

ARA REKLAM ALANI

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin derinliklerinde iki galaksinin birleşme anını kaydetti. 

Arp 107 olarak bilinen bu birleşen galaksi çifti NASA öncülüğünde, Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Kanada Uzay Ajansı (CSA) tarafından geliştirilen James Webb Uzay Teleskobu’nun MIRI ve NIRCam cihazları tarafından görüntülendi. 

Arp 107 olarak bilinen bu kozmik dans, iki galaksinin birbirine yaklaşarak yıldızlardan oluşan bir “köprü” inşa etmesiyle gerçekleşti. Şimdiye kadar böylesine net bir şekilde görüntülenmemiş olan bu galaktik birleşme, evrenin sırlarını biraz daha aydınlatıyor.

SAMANYOLU GALAKSİSİ’NDE DE YAŞANABİLİR 

Eşsiz görüntüde, beyaz alanlar iki galaksideki eski yıldızları ve onların oluşturduğu köprüyü ortaya koyuyor. Avrupa Uzay Ajansı, bu bölgenin gaz ve yıldızlardan oluştuğunu belirtiyor.  Samanyolu Galaksisi’nin de bir gün benzer bir birleşme yaşayabileceği düşünülüyor. Bu birleşme, yeni yıldızların doğumunu tetiklerken, Webb’in Orta Kızılötesi Aracı, yoğun gaz bulutlarını turuncu ve kırmızı tonlarda görselleştiriyor.

Görselde, çarpışan galaksilerin yanı sıra uzak sarmal galaksiler de dikkat çekiyor.

Astrofizikçi Diego Munoz, bu süreçlerin gezegenler için büyük bir tehdit oluşturmadığını, çünkü yıldızlar arasındaki mesafenin “muazzam büyüklükte” olduğunu ifade ediyor.

Delaware Üniversitesi’nden gezegen bilimci Sally Dodson-Robinson, “Eğer Güneşi bir kum tanesi boyutuna getirirsek, en yakın yıldıza olan mesafe kilometrelerce olacaktır” diyerek yıldızların çarpışma ihtimalinin son derece düşük olduğunu belirtiyor.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.