Dünya genelinde Pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi tropikal ve sağlıklı bir meyve. Çiğ ve pişmiş olarak pek çok şekilde tüketilen bilen eder meyvesinin tadı tatlı ekşi tadı kivi ve armudu andırıyor. Ejder meyvesi içerisinde pek çok vitamini barındırıyor. Bu özelliğiyle sağlık içinde önemli faydalar sunuyor.
Ejder meyvesi tropikal bir meyve. Haziran ve Eylül aylarında sıklıkla bulunabilen bu meyve Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika’ya özgüdür.
Türkiye’de ise Akdeniz ve Ege bölgelerinde, Antalya, Muğla ve İzmir gibi sıcak ve nemli yerlerde yetişir. Ejder meyvesi güçlü vitamin kaynağı ve besin değeriyle sağlık için çok faydalıdır.İşte ejder meyvesinin 7 muhteşem faydası
Ejder meyvesi C vitamini , flavonoidler ve antioksidanlar açısından zengindir . Ayrıca B vitamini ve kalsiyum ve fosfor gibi mineraller de içerebilir.
Bu besinler birlikte, vücudunuzu bakterilere , virüslere ve serbest radikallere (hücrelere zarar verebilecek kimyasallar) karşı savunan beyaz kan hücrelerinizi yenileyerek ve artırarak güçlü bir bağışıklık sisteminin gelişimini destekleyebilir.
Ejder meyvesi çekirdekleri, vücudunuza kardiyovasküler sağlığınızı iyileştirmeye ve felç ve kalp krizi riskinizi azaltmaya yardımcı olabilecek omega-3 ve omega-9 yağ asitleri sağlayan antioksidanlar içerir, Faydaları ayrıca düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolü (“kötü” kolesterol) de dahil olmak üzere toplam kolesterolü azaltabilir.
Ejder meyvesi, oligosakkaritlerden oluşan diyet lifi açısından zengindir. Midenizde sindirilmeseler de prebiyotik görevi görerek bifidobakteriler ve laktobasiller gibi sağlıklı bakterilerin büyümesini desteklerler. Sindirim sürecine yardımcı olurlar.
Ejder meyvesindeki lif, tip 2 diyabet hastalarının daha uzun süre tok hissetmelerine, kilo vermelerine ve kan şekeri seviyelerini normalleştirmelerine yardımcı olur.
Araştırmalar, insüline bağımlı olmayan tip 2 diyabet hastalarının bazılarının, ejder meyvesi günlük olarak tüketildiğinde kan şekeri seviyelerini en az %19 oranında düşürebildiğini göstermektedir.
Kırmızı ejder meyvesi , vücuttaki kanserli hücreleri azaltmaya yardımcı olabilen güçlü bir antioksidan olan likopen içerir . Kanıtlar, kırmızı ejder meyvesinden elde edilen özütün meme kanserini önlemeye ve tedavi etmeye yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Ejder meyvesinin iltihap giderici özellikleri ağrı ve şişkinliğe yardımcı olabilir. Bu, romatoid artrit kaynaklı kronik ağrı, iltihap ve hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir.
Ejder meyvesindeki C vitamini ve antioksidanlar akne tedavisine yardımcı olabilir ve cildin erken yaşlanmasının ilerlemesini yavaşlatabilir. Bu besinler ayrıca hücre hasarını onarmaya ve daha genç bir görünüme kavuşmanıza yardımcı olabilir.