Dolar 34,3061
Euro 37,1912
Altın 3.018,65
BİST 8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 15°C
Sal 15°C
Çar 17°C
Per 18°C

Sanatın beyindeki etkisi: Gerçek ve yapay arasında 10 kat fark var!

04/10/2024 17:10
13

Sanatın beyindeki etkisi: Gerçek ve yapay arasında 10 kat fark var!

Hollanda’da yapılan yeni bir araştırma, müzelerdeki gerçek sanat eserlerinin beyin aktivitelerini yeniden basımlarından on kat daha fazla artırdığını ortaya koydu. Bilim insanları, göz izleme ve MRI taramalarıyla gerçekleştirdikleri bu çarpıcı çalışmanın, sanatın zihinsel gelişim üzerindeki derin etkilerini gözler önüne serdiğini söyledi.

ARA REKLAM ALANI
Hollanda’daki bilim insanları, müzelerdeki gerçek sanat eserlerinin beyin aktivitelerini, reprodüksiyonlara oranla 10 kat daha fazla artırdığını ortaya koydu. 
*Reprodüksiyon bir sanat eserinin aslına uygun kopyasıdır.
Lahey’deki Mauritshuis Müzesi’nin yaptığı çalışmada, orijinal eserleri ve reprodüksiyonlarını inceleyen 20 katılımcının beyin aktiviteleri gözlemlendi.
Araştırmada, gerçek eserler ile posterlerin beyindeki aktiviteleri arasında belirgin bir fark olduğu ortaya çıktı. 
Orijinal eserleri inceleyenlerin beynindeki aktivitenin, reprodüksiyonları inceleyenlerinkine kıyasla 10 kat daha fazla olduğu belirlendi.
Mauritshuis direktörü Martine Gosselink, “Bu,muazzam bir fark,” dedi. Gosselink, insanların gerçek sanat eserleri karşısında daha zengin zihinsel bağlantılar kurduğunu vurguladı.Çalışma, Neurensics araştırma enstitüsünden Martin de Munnik tarafından yürütüldü.
Gönüllülere, elektroensefalogram (EEG) beyin tarayıcısı ve göz izleme cihazları bağlandı. Gerçek eserlerin ve reprodüksiyonların etkileri, Amsterdam Üniversitesi’ndeki fonksiyonel MRI tarama cihazıyla da incelendi.
Araştırma, gerçek sanat eserlerinin beynin bilinç, öz-yansıtma ve anılarla ilgili bölgesinde güçlü pozitif tepkiler yarattığını gösterdi.
Örneğin Hollandalı ressam Gerrit van Honthorst’un Viyolonist tablosunun orijinaline bakanlarda 1 üzerinden 0,41’lik olumlu bir uyaran çıkarken, aynı eserin posterine bakıldığında bu değer 0,05’e geriledi.
Araştırmalar Barok ressam Jan Vermeer’in İnci Küpeli Kız tablosunun “sürekli dikkat döngüsü” diye tanımladıkları bir etkiye yol açtığını da belirtiyor.
Nörobilimciler, tablodaki kızın ön plana çıkarılan gözü, çenesi ve küpesi arasında bir üçgen oluştuğuna işaret ediyor.
Ziyaretçilerin gözlerinin sürekli bu üçgene takıldığını belirten Munnik, bundan ötürü İnci Küpeli Kız’a daha uzun süre bakıldığını söylüyor.
REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.