Birçok kişi için günün en keyifli öğünü olan kahvaltı, besin değeri yüksek gıdalara ağırlık verildiğinde insan sağlığı için birçok fayda sağlar. Ancak kahvaltı alışkanlıklarımız nedeniyle vazgeçemediğimiz bazı gıdalar, kalp ve damar sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.
Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler, kalın bağırsak kanserine davetiye çıkarır. Ayrıca, kalp-damar rahatsızlıkları riskini de artırır.
Dünya Sağlık Örgütü, işlenmiş et yiyen kişilerde pankreas ve prostat kanserinin de daha sık görüldüğünü bildirmiştir.
Genellikle yüksek miktarda doymuş yağ içeren işlenmiş etler, kolesterol seviyelerini artırabildiği gibi, kardiyovasküler hastalıkların oluşumunu da tetikleyebilir.
Sağlıklı olduğu düşünülen kahvaltılık gevrekler, zamanla sindirimi zorlaştırabilir ve karın şişliğine yol açabilir. Ek olarak insülin direncini artırdığı için uzmanlar tarafından önerilmez.
Hazır sürülebilir çikolataların içerisinde yüksek miktarda yağ ve şeker bulunur. Bu maddeler, şeker dengesini olumsuz etkiler ve obeziteye yol açabilir. Ayrıca son araştırmalarda, yağ ve şeker alımının kanser hücrelerini beslediği de kanıtlanmıştır.
Süt ürünlerinde aromalı çeşitler tercih ettiğinizde, aç karna rafine şeker almış olursunuz. Bu da, insülin direncini artırarak çabuk açıkmanızı sağlar.
Kahvaltıda düzenli olarak börek, poğaça veya açma gibi ürünler tüketmek, şeker seviyesini bir anda yükseltebilir. Bu da kısa süre içerisinde yeniden acıkmanıza yol açar. Ayrıca içerisinde bulunan yağlar kalp ve damar sağlığı için de oldukça zararlıdır.