Güney Avrupa ülkesi İspanya’yı etkisi altına alan şiddetli yağışlar, 1973’den bu yana en ölümcül sel felaketine neden oldu. Hayatını kaybedenlerin sayısı 202’ye yükselirken ülkede üç günlük ulusal yas ilan edildi. Uzmanlar daha kötü felaketler için uyarıda bulundu. Ölümlerin artması ve yeni fırtına tahmini nedeniyle “birçok kayıp insan” için arama çalışmaları sürüyor. Uydu görüntüleri felaketin boyutunu gözler önüne seriyor.
İspanya, yakın tarihinin en ölümcül sel ve su baskını felaketleriyle sarsıldı.
Valensiya bölgesi normalde bir yılda aldığı yağışı sekiz saatte aldı, en az 202 kişi hayatını kaybetti.
Ülke şimdi yaralarını sarmaya çalışıyor.
Felaketin en kötü vurduğu Valensiya bölgesinde onlarca kişinin kaybolduğu bildirildi.
İspanyol kurtarma ekipleri, hala kayıp olanları aramaya devam ederken, daha kötü hava tahminleri, kuzeyde fırtına alarmı verilmesine neden oldu.
Yerel yetkililer, hala kaç kişiden haber alınamadığını açıklamadı.
Öte yandan Sivil Muhafızlar, selden etkilenen ticari alanları yağmalayan 11 kişiyi gözaltına aldı. Bunlardan dördüne hapis cezası verildi.
Avrupa’da son yılların en ölümcül sel felaketi sonucu harabeye dönen bazı bölgelerde cansız bedenlerin teşhis edilmesi için çalışmalar sürüyor.
Bölgeye 50 mobil morg götürüldü.
Savunma Bakanı Margarita Robles, ölü sayısının artabileceğini söyledi.
Felakatin boyutu uydu fotoğraflarına da yansıdı.
İşte Valensiya’nın uydudan çekilen öncesi ve sonrası fotoğrafları…
Sel nedeniyle nehirlerin taşması sonucu köprüler, yollar, demiryolları ve binalar sürüklenerek bölgenin altyapısını tahrip etti.
Ulaştırma Bakanı Oscar Puente, doğu bölgesindeki yaklaşık 80 km’lik yolun ciddi şekilde hasar gördüğünü ya da geçilemez hale geldiğini söyledi.
Yolların birçoğu, terk edilmiş arabalar tarafından kapatıldı.
İspanya’da yetiştirilen narenciyenin yaklaşık üçte ikisini üreten Valensiya’dkai tarım arazileri sular altında kaldı.
Valensiya kentinin eteklerinde bulunan ve selin vurduğu Torrent banliyösünün sakinleri, bölgelerini kasıp kavuran yıkıcı sel felaketi karşısında yaşadıkları adeta bir dehşet yaşadı.
Öte yandan La Liga’da Valencia-Real Madrid ve Villareal-Rayo Vallecano karşılaşmaları ile 2. ligde üç maç ertelendi.
Yaşanan trajedi, İspanya’nın modern tarihindeki en büyük sel felaketi olarak kayıtlara geçti.
Meteoroloji uzmanları, insan kaynaklı iklim değişikliğinin bu tür aşırı hava olaylarını daha sık ve yıkıcı hale getirdiğini söylüyor.
Avrupalı yetkililer, İspanya’daki yıkıcı sel felaketinin, insanların doğayı tahrip etmesinin kendi kendine zarar veren etkilerini hatırlattığına işaret ederek, Kolombiya’daki Birleşmiş Milletler biyoçeşitlilik konferansında çıkmaza giren delegeleri “harekete geçmeye” çağırdı.
Avrupa Komisyonu temsilcisi Florika Fink-Hooijer, Valensiya’da yaşanan felaketin, biyoçeşitlilik kaybı ile insan kaynaklı iklim değişikliği arasındaki bağlantıyı vurguladığını söyledi.