Moringa bitkisi kökten yapraklarına kadar bütün kısımları çok faydalı olduğundan mucize bitki olarak da bilinir. Dünyada “mucize ağaç” olarak da bilinin bu bitki, sağlık için faydalı olabilir. Moringa yaprağı, zengin bir vitamin, mineral ve amino asit kaynağıdır. Önemli miktarda A, C ve E vitamini içerir. Kalsiyum, potasyum ve protein bakımından da zengindir.
Dünyada “mucize ağaç” olarak adlandırılan moringa bitkisi, uzun zamandır geleneksel ilaçlarda kullanılmaktadır. Potansiyel sağlık yararlarının yanı sıra besin değeri nedeniyle de oldukça değerlidir.
Her gün her türlüsünden bir kaşık moringa yemek, optimum sağlığa kavuşmanıza yardımcı olabilir. Moringanın bu faydası, onu günlük beslenmenize dahil etmeniz için sizi motive edecektir.
Zengin besin profili nedeniyle moringa, bazı bölgelerde özellikle çocuklarda yetersiz beslenmeyle mücadele etmek için kullanılır.
1 kaşık moringadaki bileşenler, antioksidan ve nöroprotektif özellikleri nedeniyle beyin sağlığına faydalı olabilir. Bazı çalışmalar, nörodejeneratif hastalıklara karşı bir savunma olabileceğini göstermektedir.
Moringa yaprakları protein, mineraller (kalsiyum, potasyum, demir ve çinko) ve vitaminler (A, C, E ve çeşitli B vitaminleri) açısından zengindir.
Moringa, kuersetin, klorojenik asit ve beta-karoten gibi antioksidanlar açısından zengindir. Antioksidanlar, hücreleri oksidatif stresten koruyarak vücudun serbest radikallere karşı savunmasını destekler.
Moringadaki kimyasallardan biri olan izotiyosiyanatlar, vücuttaki iltihabı azaltma yeteneği açısından incelenmiştir; bu, çoğu rahatsızlığın ana nedenidir. Moringa kolesterolü ve kan basıncını düşürdüğü için kalp sağlığına yardımcı olabilir.1 kaşık moringadaki iltihap giderici ve antioksidan bileşiklerin kardiyovasküler sağlık üzerinde de etkisi vardır.
Bazı araştırmalar, moringanın kan şekeri seviyelerine yardımcı olabileceğini ve bunun diyabet hastaları için faydalı olabileceğini göstermektedir.
Ancak, bu etkileri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Moringadaki lif, bağırsak sağlığını destekler ve sindirime yardımcı olur. Kabızlığı gidermeye yardımcı olan hafif müshil özellikleri de olabilir.
Moringa’nın yüksek vitamin ve antioksidan içeriği, bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklarla ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olur.
Moringada bulunan bazı bileşiklerin potansiyel kanser karşıtı özelliklerini belirlemek için daha fazla araştırma gereklidir; bu bileşikler kanser hücrelerinin büyümesini engellemeyi de içerebilir.
Smoothie, içecek veya tariflerin besin değerini artırmak için 1 kaşık moringa tozu ekleyin. Moringa bagetleri çorbalar ve mercimek için kullanılabilir.
Besin açısından zengin moringa çayı yapmanın bir başka yolu da bitkinin yapraklarını demlemektir.
Taze moringa yaprakları salatalara eklenebilir veya garnitür olarak yenebilir. Moringa tozunu hap ve takviye formunda bulmak kolaydır.ÖNEMLİ! Moringa bitkisini tüketmeden önce mutlaka bir beslenme uzmanına danışın.