Kış mevsimi, soğuk havalarla birlikte bedenimizin sıcak bir şeyler tüketme ihtiyacını artırır. Çorbalar, bu ihtiyacı karşılamakla kalmaz, aynı zamanda birçok fayda sunar. Kış aylarının vazgeçilmezi olan çorbalar, hem sağlıklı hem de lezzetli seçeneklerle dolu. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz bu çorba tarifleri, soğuk günlerde sizi ısıtacak ve sofralarınıza lezzet katacak.
Soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak pratik ve lezzetli çorba tarifleri arıyorsanız, bu tarifler tam size göre! Hem besleyici hem de kolayca hazırlayabileceğiniz mercimek, domates, sebze, ezogelin ve yayla çorbaları ile kış sofralarınızı şenlendirin.
Malzemeler
1 bardak mercimek1 yemek kaşığı kadar pirinç1 tepeleme yemek kaşığı un1 büyük soğan, ince kıyılmış2 büyük diş sarımsak2 yemek kaşığı sirke6 bardak su1/4 bardak tereyağı veya margarin2 tatlı kaşığı tuzYapılışı:Büyükçe bir tencerede tereyağı veya margarini eritin, ince ince kıyılmış soğanı ekleyip çok karartmadan pembeleşene kadar karıştırın. 6 bardak suyu ve tuzu ekleyip kaynama noktasına getirin. Mercimeği ve pirinci yıkayıp süzün ve kaynamakta olan suya ekleyin. Mercimek ve pirinç yumuşayıncaya kadar pişirin. Eğer mercimekler yumuşamadan önce çok su buharlaşmışsa bir bardak su daha ekleyin. (Pişme süresi mercimeğin kalitesine bağlıdır.) Yarım bardak kadar soğuk su daha alıp unla karıştırın ve pütürsüz bir sıvı elde edin. Bunu tencerede kaynayan pirinç ve mercimeğe ilave edin. Bu çorbayı koyulaştırmak içindir ve unun pişmesi için 5-6 dakika daha pişirmelisiniz. 2 diş sarmısağı iyice dövüp sirke ile karıştırın ve çorbaya dökün. Dumanı tüterken servis yapın.
Malzemeler:1 su bardağı yoğurt1/2 su bardağı pirinç1 litre su (veya tavuk suyu)1 yumurta sarısı1 yemek kaşığı unTuzNane (isteğe bağlı)Karabiber (isteğe bağlı)Yapılışı:Pirinçleri Haşlayın: Pirinci yıkayıp, su ile birlikte tencereye alın. Orta ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişirin.Yoğurt Karışımını Hazırlayın: Bir kasede yoğurt, yumurta sarısı ve unu karıştırın. Karışımın pürüzsüz olmasına dikkat edin.Sıcak Su Ekleyin: Pişen pirinçlerin üzerine sıcak suyu ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı kaynamaya bırakın.Yoğurt Karışımını Ekleyin: Kaynayan çorbanın içine yoğurtlu karışımı yavaşça ekleyin, sürekli karıştırarak koyulaşmasını sağlayın.Baharatları Ekleyin: Tuz ve isteğe bağlı olarak nane ve karabiber ekleyin. Birkaç dakika daha kaynatın.Servis Yapın: Sıcak olarak servis edin. İsterseniz üzerine kuru nane serpebilirsiniz.
Malzemeler:4-5 adet olgun domates (veya 1 kutu domates püresi)1 adet soğan1-2 diş sarımsak2 yemek kaşığı zeytinyağı2 su bardağı sebze veya tavuk suyu1 tatlı kaşığı şeker (isteğe bağlı)TuzKarabiberTaze veya kuru fesleğen (isteğe bağlı)Yapılışı:Sebzeleri Hazırlayın: Soğanı ve sarımsağı ince doğrayın. Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayın (veya püresi kullanın).Soteleme: Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından sarımsağı ekleyin ve kısa bir süre daha kavurun.Domatesleri Ekleyin: Doğranmış domatesleri (veya domates püresini) tencereye ekleyin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak şeker ekleyip karıştırın. 5-10 dakika kadar pişirin.Suyu Ekleyin: Sebze veya tavuk suyunu ekleyin ve kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.Blendardan Geçirin: Çorba piştikten sonra bir blendırla püre haline getirin. İsterseniz kıvamını ayarlamak için biraz su ekleyebilirsiniz.Baharatları Ekleyin: İsteğe bağlı olarak taze veya kuru fesleğen ekleyin ve bir taşım daha kaynatın.Servis: Sıcak olarak servis edin. İsterseniz üzerine bir tatlı kaşığı krema ekleyerek sunabilirsiniz.
Malzemeler:1 su bardağı kırmızı mercimek1/2 su bardağı bulgur (isteğe bağlı)1 adet soğan1 adet havuç1 adet domates (veya 1 yemek kaşığı domates salçası)2-3 diş sarımsak1/2 çay bardağı zeytinyağı veya tereyağı6 su bardağı su veya sebze/tavuk suyu1 tatlı kaşığı nane1 tatlı kaşığı pul biberTuzKarabiberLimon (servis için)Yapılışı:Sebzeleri Hazırlayın: Soğanı, havucu ve sarımsağı ince doğrayın. Domatesi kabuklarını soyup doğrayın.Sebzeleri Kavurun: Zeytinyağını bir tencerede ısıtın. Soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Ardından havuç ve sarımsağı ekleyin, birkaç dakika daha soteleyin.Mercimek ve Bulguru Ekleyin: Yıkanmış mercimek ve bulguru tencereye ekleyin. Domates veya domates salçasını ekleyin ve karıştırın.Suyu Ekleyin: Üzerine su veya sebze/tavuk suyunu ekleyin. Tuz, karabiber, nane ve pul biberi ekleyin. Kaynamaya bırakın.Pişirme: Çorba kaynadıktan sonra kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin.Blendardan Geçirin: Çorba piştikten sonra bir blendırla püre haline getirin. İsterseniz, kıvamını ayarlamak için biraz su ekleyebilirsiniz.Servis: Sıcak olarak servis edin. İsterseniz yanında limon dilimleriyle sunabilirsiniz.
Malzemeler:3 baget tavuk budu1 küçük boy kuru soğan1 küçük boy havuç1 orta boy patates1 orta boy domates (Kabukları soyulmuş)1 diş sarımsak3 yemek kaşığı zeytinyağıYarım limonun suyu1 çay kaşığı tuz1 litre su (Tavuk suyu için)1 tutam ince kıyılmış maydonozHazırlanışıTencereye yıkanmış tavukları alıp üzerine geçecek kadar su ekleyin ve haşlayın.Haşlanan tavuğun suyunu süzgeçten geçirin.Tavukları kemiklerinden ayırıp didikleyin.Sebzeleri irice doğrayın ve tencereye alın.Zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuzu ekleyip tavuk suyunu ilave edin. Karışımın suyu az olursa su ekleyebilirsiniz.Kapağını kapatıp sebzeler yumuşayana kadar orta ateşte pişirin.Sebzeler piştiğinde çorbayı püre haline getirin ve didiklenmiş tavuğu ilave edin.Limon suyu ve maydanozu ekleyin.Sarımsak, salça, tuz ve baharatlar 1 yaş üzerindeki çocuklar için uygundur.