Dolar 35,6803
Euro 37,4614
Altın 3.180,27
BİST 10.104,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Cts 11°C
Paz 11°C
Pts 12°C
Sal 15°C

Dünya Sağlık Örgütü “şifalı bitki” olarak tanımlıyor! Kendi kendine yetişiyor, yoğurtla karıştırınca kötü kolesterolü sıfırlıyor

31/07/2024 13:04
27

Dünya Sağlık Örgütü

Semizotu en sağlıklı besinlerin başında geliyor. Pirpirim adıyla da bilinen semizotu genellikle sıcak iklimli, otsu, etli ve tek yıllık bir bitkidir. Semizotu Dünya Sağlık Örgütü tarafından en çok kullanılan şifalı bitkilerden biri olarak belirlenmiştir. Avrupa, Asya, Afrika, Kuzey Amerika ve Avustralya`da yetişebilen semizotu etli gövde ve yapraklardan oluşur.

ARA REKLAM ALANI
Yaz mevsiminde sıkça tüketilen ve Türkiye’nin tamamında kendiliğinde bol bol yetişen semizotu, başta kalp ve cilt sağlığı olmak üzere bir çok faydasıyla ön plana çıkıyor.
İnsanların uzun ömürlü olduğu yerlerdeki beslenme alışkanlığını inceleyen bilim insanları, bu kişilerin semizotunu gerek yemek yaparak gerekse salata olarak sofralarından eksik etmemiş olduğunu açıklıyor.
Kolajen, cildin esnekliğini ve dayanıklılığını sağlayan temel bir proteindir. Semizotu, içerdiği C vitamini ve diğer antioksidanlar sayesinde kolajen üretimini artırarak, cilt sağlığını iyileştirir ve yaşlanma belirtilerini azaltır.
Bu nedenle, semizotu tüketimi cildin genç ve sağlıklı kalmasına yardımcı olur.
Omega-3 yağ asitleri, kalp-damar sağlığını koruyarak, kalp krizi ve felç riskini azaltır.
Semizotu, özellikle alfa-linolenik asit (ALA) bakımından zengin olup, bu değerli yağ asidini bitkisel kaynaklardan sağlayan nadir bitkilerden biridir.
Araştırmalar, düzenli semizotu tüketiminin kötü kolesterol (LDL) seviyelerini düşürdüğünü ve iyi kolesterol (HDL) seviyelerini artırdığını göstermektedir.
Aynı zamanda kanı temizleyici ve detoks etkisi gösteren özelliğe de sahiptir. İçeriğinde bulunan flavonoidler ve fenolik bileşikler, vücuttaki toksinlerin atılmasını hızlandırarak, karaciğer sağlığını destekler ve genel vücut fonksiyonlarını iyileştirir.
Semizotu ayrıca, idrar söktürücü özellikleri sayesinde böbrek sağlığını korur ve vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur.
Düşük kalorili ve yüksek lif içeriğine sahip olan semizotu, kilo kontrolüne yardımcı olabilir ve uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.
Semizotunu taze olarak kullanabilirsiniz. Yıkayıp, doğrayarak domates, salatalık, zeytin, beyaz peynir, yoğurt gibi malzemelerle karıştırarak nefis bir salata hazırlayabilirsiniz. Üzerine zeytinyağı ve limon suyu eklemeyi unutmayın.
Semizotu, özellikle zeytinyağlı yemeklerde kullanılır. Soğan ve sarımsak ile kavrulup, üzerine yumurta kırarak veya yoğurt ekleyerek tüketebilirsiniz.
REKLAM ALANI
ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.