Dolar 34,3061
Euro 37,1912
Altın 3.018,65
BİST 8.885,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 15°C
Sal 15°C
Çar 16°C
Per 17°C

Dünya dışı yaşam arayışında yeni keşif: Cevap düşünülenden daha yakın olabilir!

31/10/2024 12:04
3

Dünya dışı yaşam arayışında yeni keşif: Cevap düşünülenden daha yakın olabilir!

Bilim insanlarının Dünya dışı yaşam arayışları devam ediyor. Yeni yapılan bir araştırma ise cevabın çok uzak olmadığını öne sürdü. Çalışmalar, potansiyel yaşamın Dünya’dan 2,7 milyar kilometre uzaktaki Uranüs’ün uydusu Miranda olabileceğini ortaya koydu.

ARA REKLAM ALANI
Bilim dünyasının en büyük cevapsız sorularından biri; Eğer Dünya dışında yaşam varsa, nerede?
Yıllardır bu konu üzerine çalışmalarını sürdüren bilim insanları, cevabın çokda uzakta olmadığını iddia etti. Araştırmalar kapsamında, uzaylıların, Dünya’dan sadece 2,7 milyar kilometre uzaktaki Uranüs’ün uydusu Miranda’da saklanıyor olabileceği öne sürüldü.
Johns Hopkins Uygulamalı Fizik Laboratuvarı’ndaki araştırmacılar, Miranda’nın yüzeyinin altında yaşama elverişli bir okyanusun varlığına dair kanıtlar keşfetti.
Çalışmanın ortak yazarı Tom Nordheim, “Miranda gibi küçük bir cismin içerisinde okyanus bulmak inanılmaz bir buluş,” dedi. Bu durum, Uranüs etrafındaki uyduların potansiyel olarak yaşama elverişli olup olamayacağı sorularını gündeme getirdi.
Araştırmacılar, Uranüs’e yeni bir görev çağrısında bulunarak bu keşfi daha derinlemesine incelemek istiyorlar. NASA’nın Voyager-2 uzay aracının 1986’daki görüntüleri, Miranda’nın güney yarımküresinin ilginç bir yüzey yapısına sahip olduğunu gösteriyordu.
Ekip, bu görüntüleri yeniden değerlendirerek, uydunun iç yapısını anlamak için bilgisayar modeli geliştirdi. Yapılan analizler sonucunda, Miranda’nın yüzeyinin yaklaşık 30 kilometre altında, 100-500 milyon yıl önce var olan büyük bir okyanus keşfedildi.
Miranda’nın yarıçapının sadece 225 kilometre olduğu göz önüne alındığında, bu okyanusun neredeyse uydunun yarısını doldurmuş olması gerektiği düşünülüyor.
Araştırma ekibi, okyanusun hala var olup olmadığını ve kalınlığını kesin olarak bilmediklerini ifade ediyor.
Ancak, Uranüs’ün en ilginç gök cisimlerinden biri olduğunu vurgulayan bilim insanları, yeni bir uzay görevi başlatılması gerektiğini belirtiyor.
2022’de yayımlanan bir raporda da NASA’nın Uranüs’e yönelik bir görev başlatması önerilmişti.
Bilim insanları, bu keşiflerin Güneş Sistemi’ndeki buz devleri hakkındaki anlayışımızı geliştireceğini umuyor.
REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.