Dolar 33,8935
Euro 37,6010
Altın 2.814,30
BİST 9.685,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Paz 25°C
Pts 25°C
Sal 26°C
Çar 24°C

Burun karıştıranlar dikkat! Alzheimer riskini yükseltiyor

05/09/2024 16:18
7

Burun karıştıranlar dikkat! Alzheimer riskini yükseltiyor

Bilim dünyası araştırmalarla dikkat çekici çıkarımlar ortaya koymaya devam ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre, burun karıştırmanın Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceği ortaya çıktı. Mevcut araştırmalar, parmaklardan burna aktarılan mikropların beyne ulaşıp iltihaplanmaya neden olarak Alzheimer riskini tetiklediğini öne sürdü. Bilim insanları alışkanlığın beraberinde getirdiği riski azaltmak için düzenli el yıkama gibi basit önleyici tedbirler öneriyor.

ARA REKLAM ALANI

Bilim dünyası yeni araştırmalarla her geçen gün daha da dikkat çeken detaylar ortaya koyuyor.

Burun karıştırmanın Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırabileceği ortaya çıktı.

“RİSK FAKTÖRÜ OLABİLİR”

Amerikan Tıp Bilimleri Dergisi’nde yayımlanan ve 10 araştırmaya atıfta bulunan bir raporda, burun karıştırmanın bunama riskini artırabileceği öne sürüldü. Burun karıştırmanın Alzheimer hastalığıyla olası bağlantısının daha fazla araştırılması çağrısında bulunan bilim insanları, burun karıştırmanın Alzhimer hastalığının gelişmesinde önemli bir risk faktörü olabileceğini söyledi.

MİKROPLAR İLTİHABA SEBEP OLABİLİR Mevcut araştırmalar, parmaklardan burna aktarılan mikropların beyne ulaşıp iltihaplanmaya neden olabileceğini öne sürüyor. Bu iltihaplanma zamanla beyin hücrelerine zarar vererek Alzheimer hastalığına yol açabilir. Raporda ayrıca burun karıştırmanın burun zarına zarar verebileceği, zararlı mikroorganizmaların kan dolaşımına girmesini kolaylaştırarak daha fazla iltihaplanmaya yol açabileceği ve bunama riskini artırabileceği belirtiliyor. 10 ARAŞTIRMAYA YER VERİLDİ Raporda, burun karıştırma ile Alzheimer arasında olası bir bağlantı olduğunu destekleyen 10 farklı bilimsel makaleye yer veriliyor. Araştırmacılar, herpes virüsü, koronavirüs, zatürreye neden olan bakteriler ve “Candida albicans mantarı” gibi patojenlerin, burun ve beyni birbirine bağlayan koku siniri boyunca seyahat edebildiğini vurguluyor. Bu patojenler, koku almayla ilgili bir beyin bölgesi olan koku soğanına ulaşabilir ve Alzheimer hastalığının temel özelliklerinden biri olan “amiloid plakların” oluşumuna katkıda bulunabilecek enfeksiyonlara neden olabilir.“ÖNEMLİ BİR RİSK FAKTÖRÜ” Araştırmada, “Bu çalışmalar burun karıştırmanın önemli bir risk faktörü olduğunu ve Alzheimer hastalığının ilerlemesine katkıda bulunduğunu gösteriyor. Bu ilişkiyi daha kapsamlı bir şekilde incelemek için daha fazla araştırma, özellikle daha büyük vaka kontrol çalışmaları öneriyoruz” cümlelerine de yer veriliyor. Pakistan’daki Tıbbi Bilimler Hizmetleri Enstitüsü ve Katar’daki Hamad Tıbbi Şirketi araştırmacıları tarafından kaleme alınan rapor, Avustralya’daki bir ekibin de aralarında bulunduğu daha önceki çalışmalara dayanıyor. EL HİJYENİ OLDUKÇA ÖNEMLİ Bilim insanları alışkanlığın beraberinde getirdiği riski azaltmak için düzenli el yıkama gibi basit önleyici tedbirler öneriyor. Araştırmacılar, “Covid’den öğrendiğimiz bir ders, el hijyeninin önemidir” diyerek, burun karıştırmanın doğuracağı riski azaltmak için el yıkama ve el dezenfektanı kullanımı gibi rutin uygulamaları tavsiye ediyor. Alzheimer hastalığı, İngiltere’de en yaygın demans türüdür ve yaklaşık 850 bin kişiyi etkilemektedir.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.