Tarihi, 10 asır öncesine kadar dayandığı bilinen işkembe çorbası, bağışıklık güçlendirici etkisiyle kış aylarının vazgeçilmez yemekleri arasında yer alıyor.
Anavatanı Bulgaristan ve Arnavutluk olan işkembenin, Osmanlı mutfağında da önemli bir yere sahip olduğu biliniyor. 10 asırdır şifa dağıtan işkembe, genel sağlık üzerinde sayısız fayda sağlıyor.
1 kilo iyi temizlenmiş işkembe
7 diş sarımsak
Yarım çay bardağı sirke
1,5 litre su
4 yemek kaşığı un
Sıvı yağ Terbiyesi için: 2 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
2 yemek kaşığı yoğurt
Yarım limonun suyu
İşkembeler bir saat sirkeli suda bekletilir, sonra küp şeklinde doğranır. 45 dakika doğranan işkembeler düdüklü tencerede 1,5 litre suda pişirilir. Ayrı bir tencerede sıvı yağ ile 4 yemek kaşığı un kavrulur. Haşladığımız işkembenin soğumuş suyunu kavrulan una topaklanmaması için azar azar yedirilerek konur. İşkembeler bu karışıma dökülür, kaynatılır.
15 dakika kaynatılan işkembeye arzu edilen miktarda sarımsak dövülür ve sirke ile birlikte çorbaya konur. Çorbayı ocaktan almaya yakın terbiyesi hazırlanır. Yumurta sarısı, yoğurt, limon suyu ve un çırpılır yavaş yavaş çorbaya ilave edilir. 10 dakika daha kaynamaya bırakılır. Servis yapacağınız çorbayı kırmızı pul biber ve karabiberle süsleyip servise sunabilirsiniz.
İşkembeleri 1 saat kadar sirkeli suda bekleterek iyice temizlenmesini sağlamalısınız. İşkembenin suyunu una yavaş yavaş eklemeli ve topaklanmasını engellemelisiniz. Çorbanın terbiyesini ilave etmeden önce çorbanın suyundan 1 kepçe kadar alarak terbiyenin içerisine eklemelisiniz. Daha sonra terbiyeyi yavaş yavaş çorbaya eklemelisiniz. Aksi halde terbiyeniz kesilebilir.
İşkembenin içerisinde bulunan çinko, selenyum ve fosfor hücre duvarını korur ve yeni hücre oluşumunu olumlu etkiler. İçerdiği vitaminler sayesinde kemik gelişimini destekler.
İşkembenin içerisinde yüksek miktarda B12 bulunmaktadır. Bu sebeple B12 eksikliğinden kaynaklı hastalıklar için oldukça faydalıdır. İşkembe ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendirir.